CENTRUL DE TERAPIE HOLISTICA ALFA – Medicina complementara/alternativa

Participarea la constelaţiile familial - Efecte

Constelaţiile familiale reprezintă o metodă de psihoterapie sistemică de grup în care participanţii beneficiază de rezolvarea unor probleme personale sau de familie, probleme care generează adevărate blocaje manifestate prin: traume, agresivitate, depresii, fobii, boli, dependenţe, insuccese, dezechilibre emoţionale, dizarmonii.

La constelaţiile familiale pot participa persoanele care doresc să- şi lucreze o temă ( o anumită problemă care persistă) precum şi persoane care nu- şi lucrează tema dar susţin grupul, participă la lucrarea temelor. Şi susţinătorii grupului beneficiază de efectele terapeutice ale fiecărei teme, ei intră în dinamica grupului. Totul se bazează pe curgerea energiilor, pe activitatea câmpurilor energetice ieşind la iveală blocajele emoţionale şi cauzele lor. Unele blocaje s- au transmis de la o generaţie la alta pe linie maternă sau paternă, această tehnică ajută la înlăturarea lor pentru a nu se mai transmite mai departe şi pentru a se face lumină pe arborele genealogic.

Se pot organiza şi constelaţii organizaţionale, pentru firme, instituţii, companii, în care pot fi abordate conflictele, incompatibilităţile, lipsa de comunicare, insuccesele, pot fi atenuate efectele psihice ale unor dezastre, totul spre armonizare şi cooperare.

Ce trebuie să cunoască cel care îşi lucrează tema ( dacă e posibil):
- informaţii despre părinţii lui, despre fraţi şi surori, dacă mama a avut avorturi, decese premature în familia mamei sau tatălui, cum a fost naşterea lui, copilăria, ce traume au fost în familie şi în viaţa personală, despre bunici, străbunici, unchi, mătuşi, traume individuale sau colective
- ( războaie, catastrofe, etc.), abandonuri, ce probleme s- au repetat la mai mulţi membrii ai familiei, relaţiile din familia de origine, etc.
- cât mai multe informaţii de pe linie maternă şi paternă

Ce probleme pot fi abordate în constelaţie:
- aspecte ce ţin de comunicare, de profesie, de sănătate ;
- îmbunătăţirea relaţiilor cu părinţii, cu copiii şi alţi membrii ai familiei;
- efectele negative ale abandonului, ale adopţiilor, dezmoştenirilor;
- efectele avorturilor, ale deceselor premature, sinuciderilor, stigmatizărilor, ale unor enigme/secrete de familie sau personale;
- urmările crimelor, ale unor pierderi ( persoane dragi, locuinţe, averi);
- efectele violenţelor, agresivităţii faţă de cei din familie, alcoolismului, ale unor boli incurabile;
- probleme legate de lipsa aparteneţei la o familie, nerecunoaşterea unui copil, lipsa părinţilor, părăsirea copiilor de către unul sau ambii părinţi, moartea prematură a unui părinte, violuri, scandaluri şi multe altele;

Această terapie scoate la suprafaţă lucruri ascunse, lucruri care din motive de ruşine sau datorită orgoliului nu au fost transmise dar au mocnit şi au amprentat viaţa familiei împiedicând curgerea energiilor şi a iubirii, rămânând în inconştientul familiei generează blocaje de la o generaţie la alta.

Constelaţiile familiale dau prilejul cunoaşterii de sine, dezvoltării personale, elevării spirituale precum şi activării resurselor personale care sunt în stare latentă.

Marilena Moldovan- psihoterapeut

Legaturi Utile